B12 Vitamin Değeri Kaç Olmalı?

Vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli görevleri olan B12 vitamini, hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. B12 vitamini açısından zengin besinlerin az tüketilmesi ya da vitamin emiliminde yaşanan sorunlar B12 vitamini gereksinimini artırabilir. B12 gereksiniminin belirlenebilmesi için kandaki B12 vitamini seviyeleri değerlendirilir. (1) B12 beslenme referans değeri hakkında merak ettiğiniz detayları sizin için derledik.

B12 Vitamininin Önemi

B12 vitamini, kırmızı kan hücreleri ve sinir sisteminin normal fonksiyonunun düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir vitamindir. B12 vitamini, aynı zamanda yorgunluk ve bitkinliğin giderilmesine ve normal enerji oluşum metabolizmasına da katkıda bulunur.(2)(3)

B12 Vitamin Değeri Kaç Olmalı?

B12 vitamini vücut tarafından sentezlenemez ve besinler ya da takviyeler yoluyla günlük olarak alınması gerekir. Günlük B12 ihtiyacı yaşa, cinsiyete ve bazı özel durumlara göre farklılık gösterir. B12 Vitamini günlük beslenme referans değeri 2,5 mcg ‘dır.(4)

B12 vitamini ihtiyacını saptamak için kan testleri yapılır. Genellikle 6-8 saatlik bir açlığın sonunda kan örneği alınır ve kandaki B12 değerleri incelenir. B12 değer aralığı farklı laboratuvarlar arasında değişiklikler gösterebilir. Sizin için en doğru B12 vitamini kullanım miktarını hekiminiz belirleyecektir.(4)

B12 Gereksiniminde Öne Çıkan Gruplar

B12 gereksinimi hemen her yaş ve cinsiyette görülebilen yaygın bir durumdur. Ancak aşağıdaki bazı gruplarda B12 ihtiyacı daha yüksek olabilir:

75 yaş üzeri yetişkinler: Yaş ilerledikçe sindirim sistemi fonksiyonları yavaşlayabilir ve B12 vitamini emiliminde azalmalar olabilir.

Vegan ve vejetaryen beslenenler: Bitkisel bazlı beslenenler, B12 vitamini içeren hayvansal kaynaklı besinleri tüketmedikleri için B12 gereksinimi açısından risk altında olabilir.

Aşırı alkol tüketimi: Alkol tüketimi, sindirim sistemine zarar vererek B12 emilimini etkileyebilir. (4)

Sigara: Sigaradaki zararlı bileşenler, vücuttaki aktif B12 formunu inaktif forma dönüştürerek vücut tarafından verimli bir şekilde kullanılmasını önleyebilir.(5)

Cerrahi İşlemler: Kilo verme işlemi için yapılan gasrtik bypass gibi mide ve bağırsakların bir kısmının ameliyat ile alındığı cerrahi işlemler, B12 emiliminde aksamalara neden olarak B12 gereksinimini artırabilir.(4)

Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Doktor tavsiyesi niteliğinde değildir. Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.